miércoles, 16 de julio de 2008

Sopa Campbell´s


1. DOCUMENTACIO GENERAL
Títol: Sopa Campbell´s
Autor: Warhol, Andy
Datació: 1965
Estil: pop art
Escola:
Tècnica: acrílic i tinta serigrafica
Suport: tela; 92,1 cm x 61,6 cm
Localització actual: per la seva gran varietat de versions, en destaquem els museus més importants, National Gallery of Art, a Washington i el Leo Castelli Gallery, a Nova York.

2. ANALISI TÈCNICA I FORMAL
2.1 Elements tècnics
Es tracta d’un oli sobre tela on en destaquem els colors del blau brut de la part superior, el verd àcid de la part inferior, el rosa que el podem observar a l’escut de Universal i l’ombra de les lletres “soup” i a la sanefa inferior, i el groc de les paraules “Campbell’s” i “condensed”. El vermell dels extrems metàl·lics també té molta importància. Utilitza colors purs i plans, colors irreals, alterats a propòsit d’un producte conegut. Això es degut a la tècnica que utilitzava, la serigrafia, que consistia en:
1.- Es fa una foto.
2.- La pantalla de serigrafia s’envernissa amb un producte fotosensible.
3.- Es projecta el negatiu en aquesta pantalla serigrafica.
4.- La pantalla es renta amb aigua, i les zones no impressionades es dilueixen i deixen lliure la malla.
5.- Aquesta pantalla es posa sobre un suport i a sobre hi posem la malla, i desprès a sobre s’hi posa el color, el color nomes passarà per aquelles zones on la malla deixi i d’ aquesta manera quedarà un color llis. Desprès es premsa.
6.- Es neteja si es vol reutilitzar.

2.2 Elements formals
- A nivell compositiu podem dir que la imatge omple la tela, és a dir, la sobredimensiona, de manera que es magnifica aquest producte. Hi ha una intenció de reproduir la realitat tot i alterar els colors.

2.3 Estil
Aquesta obra de Warhol pertany a l’estil pop-art, aquest es un estil caracteritzat pels objectes clarament identificables de les obres, objectes d’una cultura popular
Es tracta d’un art amb una línia recta, amb contorns ben dibuixats, que utilitzen colors plans. Es un art que forma pintura amb els temes, els temes formen part de l’estil.
El pop- art es també una reacció ideològica contra l’expressionisme*. El pop-art neix en ambients gais.
Els artistes pop trencaven la frontera entre l’art i vida.
*El pop-art es també una reacció contra l´informalisme que comença amb Jasper Johns. Alguns crítics d’art com, Rauschenberg van dir que ja n’hi havia prou d´abstractisme, que volien coses concretes, i llavors va sorgir el pop amb Andy Warhol, que tracta objectes que la gent pogués reconèixer, objectes quotidians.
Els representants espanyols d’aquest estil son: “Equipo Crònica”.
Els temes mes utilitzats per Andy Warhol eren la mort, la cadira elèctrica i personatges famosos.

3. INTERPRETACIÓ
3.1 Funció de l’obra
La funció d’aquesta obra era acostar l’art a tothom mitjançant elements molts populars. L’objectiu últim era trencar la frontera entre l’art i vida.

3.2 Context (històric, cultural, personal…) que influeix directament en l’obra o en la seva elaboració
Context personal
Andy Warhol pintava, feia pel·lícules i produïa grans grups musicals. Va crear la “Factoria”, el local de moda de Nova York, en aquell temps on anava la gent a trobar-se. Aquest local estava forrat de paper d’alumini.

3.3 Destacar relacions i influencies.
Andy Warhol va rebre grans influencies de Rauschenberg i Jasper Johns.

3.4 Contingut (tema que tracta) i significació (missatge) que té la pintura a partir de a qui està dedicat, tema que l’inspira
Contingut (tema que tracta)
En quant al tema d’aquesta obra, podem dir que el pop- art estudia les relacions entre la cultura popular i l’art, elevant els elements de la cultura popular a la categoria d’art, desmitificant l’art. La repetició dels temes es un recurs que Warhol utilitza molt, i ho feia per tenir distancia, llunyania, fredor, ell fa obres on no hi ha sentiments i s’ho mira tot des de la distancia.
El tema de la llauna de la Sopa Campbell´s recull l’essència del pop-art.

Significació (missatge)

2 comentarios:

Anónimo dijo...

mmmmmm que hambre! donde las venden?

Anónimo dijo...

porqué pones en la catalogación que es una impresión serigráfica y luego pones que es un óleo sobre tela???