martes, 17 de junio de 2008

El naixement de Venus


1. DOCUMENTACIO GENERAL
Títol: El naixement de Venus
Autor: Botticelli, Sandro
Datació: 1485
Estil: Renaixement (Quattrocento)
Escola: Florència (Itàlia)
Tècnica: tremp
Suport: tela; 1,72 m x 2,78 m
Localització actual: Galeria dels Ufizzi, a Florència

2. ANALISI TÈCNICA I FORMAL
2.1 Elements tècnics
Tremp sobre tela on la pintura es dibuixistica, i els colors son suaus, on hi ha una gran gama de colors pastels i suaus. Pel que fa a la llum, aquest quadre imita la llum natural tot i que no ho aconsegueix, el focus real del dibuix es troba a la dreta,
Aquesta obra prescindeix de les lleis de la perspectiva, ja que Botticelli no l’interessava treballar amb la perspectiva, els altres artistes estan obsessionats i ell passa d’això.
Ell situa els personatges. Hi ha profunditat gracies al paisatge. És la primera escena mitològica situada amb paisatge.
Per últim, l’expressivitat d’aquest quadre com podem veure en els rostres es que són inexpressius.

2.2 Elements formals
La composició esta disposada per les figures que formes un triangle, com a element central trobem Venus i uns personatges en esquerra i dreta, de forma que l’obra esta molt ben compensat.
En quant al ritme, cal dir que ve de fora cap endins, i per últim, la figura de la Venus esta desequilibrada i es molt poc natural.

2.3 Estil
Renaixement Itàlia del Quattrocento, en concret escola florentina, on la pintura es molt dibuixistica que plasmen els temes mitològics en ambients naturals.

3. INTERPRETACIÓ
3.1 Funció de l’obra
És una pintura d’encàrrec per un membre de la família dels Médici, Lorenzo di Pierfrancesco de Médici, per la seva casa, la obra està relacionada amb uns poemes d’un poeta de l’època anomenat Poliziano que havia escrit un poema que es deia la “Giostra”. Aquest poema ho reflectia perfectament.





3.2 Context (històric, cultural, personal…) que influeix directament en l’obra o en la seva elaboració
Context històric
En aquest moment a Florència, era una ciutat amb convulsions. Botticelli era un humanista, en el que les seves pintures es basaven en uns poemes d'un autor que es diu Poliziano amb un poemes que es deien GIOSTRA, en el que Botticelli s’inspira per fer aquest quadre, i a més, en el quadre “La primavera”. Es el moment de la màxima expressió dels humanistes, en el quals els pintors eren considerats artesans.
3.3 Destacar relacions i influencies.
Ve influït pel naixement de Venus de la mitologia, que neix dels testicles d’Acronos, quan Zeus li talla i els tira al mar i d’allà neix Venus. Aquest quadre està relacionat amb aquesta versió.

3.4 Contingut (tema que tracta) i significació (missatge) que té la pintura a partir de a qui està dedicat, tema que l’inspira
Contingut (tema que tracta)
Aquest quadre tracta de l’arribada de Venus al món, es veu a Zèfir i a la seva dona Cloris a l’esquerra, i quan Venus arriba a la costa de Xipre, la Primavera l’està esperant per cobrir-la amb una capa rosada. Aquest quadre és un poema a nivell visual i que vol representar l’arribada de la bellesa al món. Mai abans s’havia fet un paisatge tan gran a darrere de les figures mitològiques. Aquest quadre fa parella amb “La primavera” de Botticelli que també va ser encarregat el Médici Lorenzo.

Significació (missatge)

No hay comentarios: